Voordelen en nadelen van WordPress

Zit jij te twijfelen of je je website in WordPress moet laten maken? Dan help ik je in dit artikel graag een goede keuze te maken. Je leest zowel de voordelen als de nadelen van WordPress, zodat jij weet welk CMS systeem je in huis haalt.

 

Wat is WordPress?

WordPress is een flexibel en eenvoudig website CMS dat je content goed vindbaar maakt in Google. Het is een wereldwijd systeem dat betrouwbaar is en je zeer veel mogelijkheden biedt. Het WordPress CMS gebruiken maakt je minder afhankelijk van bijvoorbeeld een onbekend maatwerk CMS. Als de ondersteuning daarvan stopt, zit je klem met je content en moet je migreren, wat kostbaar is.

Het gebruik van WordPress heeft wereldwijd een enorme vlucht genomen. Eind 2011 werd 22% van alle nieuwe websites in de VS ontwikkeld op basis van WordPress. Sindsdien is het gebruik alleen maar toegenomen en wordt WordPress meer gebruikt dan alle open-source alternatieven bij elkaar. Van alle websites wereldwijd is 30 procent gemaakt met WordPress. Waarom is WordPress nu zo populair? Een aantal voordelen, én nadelen, op een rijtje:

 

Voordelen van WordPress

  • Het is gebruiksvriendelijk.
  • Continue ontwikkeling. WordPress komt gemiddeld met 8 updates per jaar, die met één klik kunnen worden geïnstalleerd.
  • Onbeperkte functionaliteiten. WordPress heeft een groot aanbod van extra functionaliteiten door middel van gratis en premium plug-ins.
  • Compatibiliteit met alle devices. Websites zijn responsive of hebben een mobiele variant, waarmee ze goed worden getoond op mobiele telefoons en tablets. Daarnaast zijn er apps beschikbaar om de website mee te beheren.
  • Zoekmachineoptimalisatie. De technologie achter WordPress is van de grond af afgestemd op zoekmachineoptimalisatie (SEO). WordPress websites lenen zich hierdoor bij uitstek voor goede marketing.

 

Nadelen van WordPress

  • Veiligheid. Hackers vinden het populaire WordPress aantrekkelijk om op zoek te gaan naar lekken waarmee malware (reclame) verspreid kan worden.
  • Snelheid. WordPress kan traag worden als veel verschillende plugins gebruikt worden of als veel WordPress websites op één server draaien.
  • Onderhoud. WordPress heeft onderhoud nodig vanwege updates van WordPress zelf (ongeveer 8 keer per jaar) en plugins (afhankelijk van de plugin).
  • Compatibiliteit plugins & thema’s. De code van verschillende ontwikkelaars kan onderling conflicten opleveren of leiden tot onverwachte vormgeving.

 

 

Zelf ben ik WordPress fan en zou ik niet snel voor een ander CMS kiezen. De nadelen van WordPress omtrent veiligheid kunnen naar mijn mening goed opgevangen worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van plugins die de beveiliging verhogen. Persoonlijk heb ik gelukkig nog nooit last gehad van malware attacks, niet bij mijn eigen websites en ook niet bij websites die ik voor klanten heb gemaakt en beheer. Wél heb ik eens meegemaakt dat één plugin niet compatibel was met andere plugins. Na een update van de betreffende plugin, crashte hierdoor de hele website. Gelukkig had ik een back-up gemaakt 😉